het nieuwe platteland boerderij transformatie

Transformatie naar wonen

Elke locatie is uiteraard uniek en vraagt om maatwerk. Afhankelijk van de behoefte van de bewoners bouwen we appartementen, grondgebonden woningen met tuin of terras, seniorenwoningen of woningen voor starters etc. Alles in lijn met de huidige bebouwing, met transformatie van de huidige bebouwing waar mogelijk.

Het Nieuwe Platteland bestaat uit circa 5 tot 45 volledig uitgeruste privéwoningen, met daarnaast diverse gemeenschappelijke voorzieningen.  De woningen zijn meer dan alleen een plek om te wonen.  Je kunt er werken, sporten, samenkomen en ontspannen. Met de ruimte om je terug te kunnen trekken in je eigen woning. 

 

Transformatie van het landschap

We bouwen de extra woningen in lijn met de huidige bebouwing en het lokale landschap (met een stedenbouwkundige opzet). Rondom iedere locatie creëren wij nieuwe natuur die past in het landschap, hiermee versterken we de biodiversiteit. We planten groen aan rondom de woningen die eveneens dient als een verbindingszone voor de omgeving en dieren. We creëren hiermee een bufferzone zodat de boeren in de omgeving nog altijd zonder overlast hun land kunnen bewerken.  Maar deze natuur dient ook als afscheiding  voor de mensen die nu al in de omgeving wonen, zodat het huidige uitzicht niet wordt verstoort. Niet alleen het landschap wordt uitgebreid en getransformeerd, maar het  reeds aanwezige ecosysteem wordt hiermee versterkt. Klik hier voor voobeelden.

Duurzaamheid

We zullen zoveel mogelijk van de huidige bebouwing hergebruiken en transformeren voor de woningen die wij toevoegen. Hierna leggen wij de gedeelde voorzieningen en het landschap aan, zo past alles perfect bij de locatie.

We ontwerpen woningen met een lange levensduur en gaan praktisch om met duurzaamheid. We zorgen ervoor dat de bebouwing en het landschap meedoen in de waterzuivering en we versterken de biodiversiteit. De bebouwing wekt energie op en verbruikt weinig. 

Buurtgevoel in de Natuur

Je woont hier samen met gelijkgestemden, maar met genoeg privacy en ruimte voor jezelf. Er zijn mogelijkheden tot gemeenschappelijke activiteiten, maar dat is geen must.  Je zou bijvoorbeeld samen de zorg voor het erf kunnen delen, voor de tuin of bijvoorbeeld een zwemvijver kunnen delen. Er is mogelijk een centraal gedeeld gebouw voor gedeelde functies zoals  een grote keuken, atelier, logeerkamer, fitnessruimte of een gedeelde plek om te werken.  Of je kunt een plek   creëren waar je op kleine schaal dieren kunt houden, en de zorg hiervoor delen. Er zijn allerlei mogelijkheden denkbaar. Daarnaast versterken wij de natuur rondom de woningen in lijn met het lokale landschap. Zo woon je in het groen met genoeg privacy, maar de buren nooit ver weg.

Bewoners

Uit onderzoek blijkt dat er een grote behoefte is aan landelijk wonen. Maar er is  helaas niet genoeg aanbod in betaalbare woningen in een landelijke omgeving (De Grote Omgevingstest). Woningen op het platteland worden dan ook vaak gekocht door mensen uit de randstad. Dit kan ervoor zorgen dat jongeren en ouderen uit de omgeving vaak niet in hun eigen dorp of omgeving kunnen blijven wonen. 

Het nieuwe platteland creëert een vrij toegankelijke omgeving met woningen in verschillende prijsklasse. Op deze manier is Het Nieuwe Platteland een onderdeel van de lokale gemeenschap. Dit betekent ook dat er intensief wordt samengewerkt met bewoners in de omgeving en met lokale ondernemers en organisaties. 

Het nieuwe platteland creëert woningen voor mensen die op zoek zijn naar een eigen plek met een sterk gemeenschapsgevoel. Per locatie bekijken we welke bebouwing geschikt is voor transformatie en welke type woning het beste past, bijvoorbeeld: een starterswoning, gezinswoning en/of seniorenwoning.